Ny författare – ge ut bok

Har du en dröm att ge ut en bok? Har du håller du på med ett manus eller har du ett färdigskrivet manus som väntar i en byrålåda? Det finns många som går med drömmar att bli författare och att få sina verk publicerade, men det är en lång process. Ett manus behöver ofta läsas och omarbetas ett par gånger innan det blir flygfärdigt, och sedan ska ett förlag vilja investera i det. Att komma in på marknaden som ny författare kan vara svårt, men det finns stöd att få längs vägen och förlag som erbjuder utgivningspaket för nya författare.

Lektörläsning är första steget

När ditt manus är färdigställt så bör det skickas in för lektörläsning, där en professionell lektör läser manuset och bedömer dess kvalitet. Lektören ger dig ett skriftligt utlåtande om manusets styrkor och svagheter, om handlingen håller och om manus är redo att publiceras eller om det behöver mer arbete. Förlag kan erbjuda egen lektörsläsning, och beroende på lektörens utlåtande så kan förlaget gå vidare till en redaktör som gör en bedömning av hur manuset skulle sälja på marknaden. Utifrån det kan förlaget avgöra om de vill publicera boken. Men bara för att förlagets lektör och redaktör gett sitt utlåtande behöver det inte betyda att du som författare måste välja det förlaget.

Ge ut bok investering

Förlag kan erbjuda betydelsefull ge ut bok för manus som de tror kommer att sälja, där författaren investerar i utgivningen av sitt manus. Där står du som författare själv för kostnader för att tryckningen av boken, vilket sedan betalas tillbaka till dig när boken säljer. Det är ett bra sätt för nya författare att kunna publicera sin bok och komma ut på marknaden med ett förlag som stöd i ryggen under hela processen. Det ger även dig som nydebuterande författare chansen att kunna satsa ordentligt på ditt författarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *