Varför vissa företagstransaktioner misslyckas

Det finns många anledningar till att företagstransaktioner kan misslyckas, men generellt sett är det två vanliga orsaker. I den här artikeln kommer vi att lista dessa två anledningar så att du inte behöver göra samma misstag som många andra i näringslivet.

Vanliga orsaker för misslyckade företagstransaktioner

Företagstransaktioner kan täcka många olika områden. Dessa kan vara lokala för företaget eller internationella. Men ett av de största områdena är vid företagsförvärv – och där kan mycket hända.

De vanligaste orsakerna kring varför företagstransaktioner misslyckas är: överraskningar i due diligence-processen och avvikelser i värderingen. Nedan utforskar vi dem vidare i detalj.

Due diligence-processen

Due diligence är ett begrepp för de undersökande processer som sker vid företagsförvärv eller strategiska förändringar. Hela processen syftar till att minimera riskerna inför ett förvärv och ge en säkrare värdebedömning för köparen.

I detta skede brukar företagen säkerställa att allt som har visats och det som har sagts i mötena har underlag. Några anledningar kring varför det förekommer överraskningar i due diligence-processen är att:

  • Säljaren gav subjektiva åsikter som inte kan uppbackas med underlag.
  • Det finns negativ information som säljaren inte var tydlig med i förväg.
  • Det var dålig transparens och tydlighet från säljaren.

Avvikelser i värderingen

En annan orsak till varför företagstransaktioner vid förvärv misslyckas är att säljaren har ett för högt förväntat värde på företaget. Att bestämma ett värde inför ett förvärv är svårt eftersom det innefattar både det potentiella värdet och det faktiska värdet. Det kan leda till en alltför subjektiv hög värdering. Ibland kan köparen och säljaren ha olika uppfattningar kring vad företaget är värt och om de står för långt ifrån varandra kan förvärvet misslyckas.

Minimera risken vid företagsförvärv

När ett företag står inför stora transaktioner såsom förvärv eller försäljning av ett företag, är det alltid bäst att anlita en extern konsult. Dessa kan ha en rådgivande roll under hela processen och vara där för att erbjuda råd som sträcker sig från den inledande delen av processen till efter förvärvet. Detta är ett bra sätt att minska risken för att förvärvet ska misslyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *